Lies Colman is een veelzijdige Belgische pianiste, internationaal actief als concertpianiste, kamermuzikante, liedbegeleider/répétiteur en docente, en verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als leidinggevende binnen de Opleiding Klassieke Muziek en de Specifieke Lerarenopleiding Muziek.
Lies werd geboren in Antwerpen als de jongste in een gezin van vijf. Ze begon met muzieklessen mandoline op haar vijfde, gevolgd door piano op haar achtste, viool op haar tiende en slagwerk op haar veertiende. Vanaf haar negende gaf ze pianorecitals en – concerten in binnen- en buitenland, en werd ze laureate in verschillende wedstrijden.
Nadat ze summa cum laude afstudeerde aan de Rijksmuziekacademie van Antwerpen, begon ze op 14-jarige leeftijd haar hogere studies als vrije leerling aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Jacques Detiège en Eduardo Torbianelli.
Na haar universitaire studies in Antwerpen en Gent, waarbij ze achtereenvolgens Bachelor in de Rechten en Master in de Vergelijkende Cultuurwetenschap werd, keerde ze in 2001 terug naar het Antwerpse Conservatorium: bij Dejan Mijajev voor viool, bij Eliane Rodrigues en Robert Groslot voor piano en bij Bart van Oort voor pianoforte. Zo kon ze in 2006 haar tweede Masterdiploma in ontvangst nemen, deze keer als Meester in de Muziek. Intussen volgde ze verscheidene masterclasses, onder meer bij Stefan Möller (A), Lode Backx (B), Jan Weyn (NL), Kum Sing Lee (K) en het Altenberg-Trio (D), en volgde ze les bij o.m. Pascal Sigrist (B), Jaap Kruithof (B), Jerold Rubenstein (B), Ivo Venkov (H), Ilya Laporev (B) en sir Walter Boeykens (B)(kamermuziek) en Meinard Kraak (NL)(vocal coaching).
Als soliste, chambriste, liedbegeleidster en orkestmuzikante staat ze op allerlei podia, van intieme zalen tot internationale concertvenues over de hele wereld. Zo was ze de laatste jaren te zien in Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Oostenrijk, Duitsland, Marokko, Indonesië en de Filippijnen, en te horen op (inter)nationale radio- en televisiezenders. Als artistiek ambassadeur van Stichting Steenhouwer (B) biedt ze jonge talenten ook de kans om samen met grote namen het podium te delen.
Haar repertoire strekt zich uit van Weense klassiekers, over Russische hoogromantiek tot hedendaagse creaties.
Als pianiste, operarepetente en muziektheatermaker is ze freelance verbonden aan o.m. Muziektheater Transparant (B) en het Kameroperahuis (NL). Daarnaast creëerde of arrangeerde ze zelf de muziek voor een aantal muziektheatervoorstellingen, zoals “It takes four” (Kameroperahuis, tournée door Nederland), “Molshoop” (TG Raven), “Een schitterend gebrek” en “La dame aux camelias” voor MTG Anna-Belle. Ze schreef de muziek bij verschillende Nederlandse theatervoorstellingen, voor TG Raven (jeugdtheater) en Kameroperahuis (muziektheater).
In 2014 zette ze de eerste stappen in opera-arrangementen met “De Kroningskwestie” : een adaptatie van Rossini’s “Il viaggio a Reims". In 2017 kwam haar meest recente voorstelling “Before I die” op de planken van o.m. de Operadagen Rotterdam en het Grachtenfestival, een coproductie van Kameroperahuis en I Solisti Del Vento (B).
In 2012 kwam haar solo-debuut CD uit, “Tête à tête with Chopin”. In datzelfde jaar werkte ze mee aan ‘C’est l’extase langoureuse’ van de Nederlandse bariton Frank Hermans.
In 2014 kwam de CD met de pianokwintetten van Beethoven en Spindler uit, opgenomen met de Boeykens Formation, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid en bekroond met het “Gouden Label” van de Vlaamse recentie-orgaan Klassiek Centraal.
In 2017 werd het nieuwe album met sonates voor cello en piano van Lysenko, Borodin en Kosenko gereleased onder haar eigen label BouArt, in samenwerking met cellist Luis Andrade (P).
Sinds 2013 is ze als docente piano verbonden aan haar alma mater, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Artesis Plantijn). Regelmatig geeft ze lecture recitals en master classes piano, liedbegeleiding en kamermuziek in België en het buitenland. Daarnaast beheert ze een aantal (inter)nationale educatieve projecten, zoals Iedereen Componist i.s.m. deSingel.
In 2015 werd ze daar lid van de Artistieke Staf en Artistieke Raad, als Artistiek Coördinator van de afdeling Klassieke Muziek en van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Ze is tevens section leader voor Algemene Muzikale en Culturele Vorming.
Naast haar functies als verantwoordelijke voor Onderzoek binnen de Opleiding Muziek en als lid van de Onderzoeksraad, is ze ook zelf actief als artistic researcher en als promotor van verschillende onderzoeksprojecten. Haar specialisatie ligt in artistieke interdisciplinariteit en muziekpedagogie. Regelmatig geeft ze presentaties op congressen over heel Europa.
Download mijn CV hier.